Collective Presencing book site
De gemeentes Bree, Kinrooi, Maaseik en Opglabbeek organiseerden op zaterdag 23 oktober 2010 een trefdag voor de erfgoedsector in het Ontmoetingshuis van Voorshoven (Maaseik). Zowel individuen als organisaties die bezig zijn met het verzamelen, bewaren en ontsluiten van erfgoed werden uitgenodigd voor een gespreksnamiddag over de toekomst van ons cultureel erfgoed.
Met de vier cultuurcoördinatoren van de betreffende gemeenten had ik een fijne voorbereidingstijd en we mogen allemaal samen best trots zijn op de opkomst en de inspirerende gesprekken van die dag. Voor de vier gemeenten is dit een aanzet tot anders omgaan met het 'beheren' van erfgoed en hoe er kan samengewerkt met mensen die er sowieso veel tijd in steken. Het mooie is dat de input vanuit deze dag meteen werd gebruikt voor het schrijven van een dossier; het waren dus niet alleen woorden in de wind.
Om al het materiaal te verwerken hadden we samen een halve dag om een aanzet te maken naar het schrijven van dit dossier toe. Er was enorm veel materiaal dat bruikbaar was, en de vier begeleiders waren aangenaam verrast door de kennis en de diepgang bij de deelnemers.
Koen, werkzaam voor de gemeente Bree en erg geïnspireerd door een meer participatieve aanpak, heeft een pareltje gemaakt van alle foto's en de inhoud van alle gesprekken van die zaterdag! Zoals wij het benoemen: een prachtige oogst!
Uit zijn verslag:
"Welk erfgoed is belangrijk? En waarom? Wat kunnen we doen met ons erfgoed? Wat zijn de behoeften? Kunnen verenigingen ondersteuning gebruiken en zo ja, waar? Hoe kunnen we over de gemeentegrenzen heen samenwerken rond erfgoed?
Omdat we met droge vragenlijsten vaak niet tot de kern van de zaak komen, wilden we een echte dialoog op gang brengen met de lokale erfgoedwerkers. Hiervoor gebruikten we onder andere de methode van het Worldcafé. Om de namiddag tot in de puntjes georganiseerd te krijgen, deden we een beroep op de professionele begeleiding van Ria Baeck. We doopten onze namiddag Erfgoedkaffee. Op een open, gezellige en aangename manier werd er aan de hand van drie vragen nagedacht over de toekomst van de erfgoedwerking in de verschillende gemeenten en in de regio.
1. Waarom is erfgoed belangrijk voor mij persoonlijk? Waarom ben ik zo vaak met erfgoed bezig? Wat motiveert mij?
2. Waarom is erfgoed belangrijk voor mijn straat, buurt, dorp, stad en gemeenschap?
3. Hoe kan mijn enthousiasme om met erfgoed om te gaan vergroot worden en hoe kan erfgoed mee de identiteit en de uitstraling van de regio onderbouwen?
Daarnaast konden de deelnemers op de zuilen, netwerkkaarten, inspiratiewanden en in de klaagbox voor extra input zorgen.
De hele oogst is ook mooi samengebracht in een document. Je kan het hier downloaden.
Volgende: Open Leerdag Leven in Transitie
Vorige: Projecten
Terug naar Welkom