Open Leerdag Leven In Transitie

Open Leerdag - Leven in transitie: alle hens aan dek?

20 oktober 2010

The Art of Hosting Meaningful Conversations
De kunst om échte gesprekken op gang te brengen, te dragen en te leiden

 


Het verslag van deze geslaagde leerdag vind je op de blog van Levend Vlaanderen; en niet alleen dat, er zijn ook boeiende opmerkingen van deelnemers aan toegevoegd. Wordt zeker vervolgd!


 

Transitie, veerkracht, duurzame ontwikkeling...

 

Het zijn woorden en concepten waarop maatschappelijke veranderingsprocessen steeds meer gebaseerd zijn. Dat geldt voor de transitiesteden en –gemeenten waarbij actieve burgers zich klaar maken voor een oliearme samenleving. Steden, provincies en regio’s willen klimaatneutraal zijn. Transitiearena’s rond duurzaam materialenbeheer (Plan C) en duurzaam wonen en bouwen (Duwobo) brengen actoren vanuit verschillende hoeken samen om aan doorbraken te werken. Ook het midddenveld organiseert zich om haar steentje bij te dragen. Doorbraken, waarvan ook sprake is in Vlaanderen in Actie en de Vlaamse Strategie Duurzame Ontwikkeling, en waarmee de Vlaamse overheid een competitieve, duurzame regio wil realiseren. Transitie van een hele gemeenschap lukt niet alleen met technologische doorbraken, maar ook niet alleen met individuele acties of structurele veranderingen. Het is eigenlijk een culturele transformatie die alle velden beroert. Zo’n culturele omslag laat zich niet sturen of managen, maar is gebaseerd op principes zoals zelforganisatie en adaptief leren. Dat roept heel wat vragen op.

 

Kennen we de voorwaarden voor een geslaagd co-creatief partnerschap ten dienste van het geheel? Stimuleren de grote transitie-initiatieven zelfsturend ondernemerschap? Wat soort leiderschap is effectief in transitieprocessen? Hoe laten we dingen organisch groeien, waardoor de meest geschikte initiatieven op het juiste moment tevoorschijn komen en mekaar bevruchten? Hoe en waar leren we van en met elkaar?

 

Mensen bijeenbrengen en hen de ruimte geven om met elkaar te spreken over wat er werkelijk toe doet en samen te leren en te reflecteren, ervaren we als een essentiële stap hierin.
We nodigen daarom iedereen die met deze vragen begaan is uit voor een Open Leerdag. Een dag om stil te staan en te ontdekken wat er nog meer mogelijk is, nu en in de toekomst.

 

Het geheel kadert in de Art of Hosting. Dit is de spreeknaam voor een set van methodieken, een trainingsprogramma en een internationaal netwerk van mensen die voortdurend zelforganisatie en reflectie toepassen in leven en werk. Ook in Vlaanderen.
Op het programma:
• ontdekken wie en wat allemaal begaan is met transitie in Vlaanderen
• kennismaken met methodieken voor zelforganisatie en collectieve reflectie
• wat we leren meteen toepassen en in de ervaring bouwen aan bestaande en/of nieuwe projecten
• ons laten inspireren door elkaars projecten, plannen en realisaties

 

Datum
Woensdag 20 oktober 2010, van 9.30u tot 17.00u

 

Begeleiding
Erik Mathijs, Ivo Bols, Julie Arts, Ria Baeck en Rik Verschueren

 

Plaats
De Open Leerdag vindt plaats in La Foresta, dichtbij Leuven, een sobere plek in een aangename, groene omgeving. Route en info: www.laforesta.be

 

Prijs
We gaan uit van het principe dat iedereen die wil komen, moet kunnen komen, en dat iedereen bijdraagt vanuit eigen kunnen. Dit betekent dat we experimenteren met het aanbieden van verschillende prijzen.

 

Basisprijs 135 €
Inbegrepen zijn basisonkosten van de begeleiders, zaalhuur, lunch, koffie/thee/water en versnaperingen, btw. (enkel indien betaald voor 15 okt., anders wordt 185 € aangerekend)

 

BasisprijsPlus 185 €
De basisprijs vergoedt op geen enkele manier de vele uren voorbereidingstijd van de begeleiders . Als je hierin kan en wenst bij te dragen, kun je kiezen voor de BasisprijsPlus . Je bouwt op die manier ook mee aan een fonds voor mensen die aan onze initiatieven willen deelnemen, maar het geld nu niet ter beschikking hebben.

 

BasisprijsMin
Laat de bijdrage geen barrière zijn om te komen. Als de basisprijs voor jou nu niet haalbaar is, geef wat je kan èn een beetje meer. Minimaal 50 € èn betaald voor 15 okt.'10.

 

Inschrijven
U kan zich hier online inschrijven.

 

Vragen?
Contact: aohvlaanderen@gmail.com
Website en Blog

 

Graag tot woensdag 20 oktober!

 

Erik, Ivo, Julie, Ria en Rik

 


Volgende: Inspiratiedag gebied de Merode
Vorige: Erfgoedkaffee
Terug naar Welkom