Netwerk Collectieve Intelligentie

CIPI Holland

CIPI (Collective Intelligence Practitioners Initiative) is mensen die gepassioneerd zijn door de mogelijkheden van Collectieve Intelligentie.
De eerste groep startte in Denmarken en nu proberen we hetzelfde te doen voor het Nederlands sprekend gedeelte van Europa!

De focusvraag bij de start was:
“Wat is er nodig om een context, een container te creëren voor een web van voortdurende conversaties die onze evolutie voorstuwt, in ons dagelijks werk en leven?"

Er vormde zich een initiatiefgroep:
Jan Nouwen, Ralph Freelink, Alain Volz, Thierry de Wijn, Adriaan Bertens, Fred van Heukelom, Ingrid Weurman, Ria Baeck.

De eerste samenkomst was begin juli, en in plaats van te praten 'over' een netwerk, wilde iedereen dadelijk in de ervaring van collectieve intelligentie duiken. Dus de focusvraag veranderde naar: “Wat gebeurt er als we ons engageren in een veld van voortdurende conversaties en dit onderzoek delen met steeds meer mensen?”.

Jan, de initiatiefnemer schreef daarover:
"Ik ben blij om te vertellen dat we gisteren onze eerste CIPI-samenkomst hadden, met een kleine kern van de initiatiefgroep. Wat gebeurde, was dat niet het bouwen van een netwerk centraal stond, maar het 'luisteren naar het midden'. Iedereen wou het doen; hier en nu. En dan kwam de vraag op hoe dit uit te breiden. We praten dus niet over een netwerk voor dit soort onderzoek, maar we doen het reeds. Volgende keer nodigen we gewoon meer mensen uit enz. Dus het is niet het netwerk dat het proces leidt, maar het voortdurend onderzoek. En dat maakt van mij een gelukkig man."

Een volgende bijeenkomst was op 25 november '06. Nadien zijn enkele Nederlandse mensen met mekaar in contact gebleven en ze linken hun activiteiten rond dialoog aan mekaar. Meer informatie vind je bij Kees Voorberg of Ralph Freelink.

Als meer wil weten over Collectieve Intelligentie, een goede bron is deze blog.


Volgende: Over Vitis
Vorige: Leiden van binnenuit
Terug naar: Welkom