Erfgoedkaffee 2

Tweede Erfgoedkaffee

21 mei 2011, Ontmoetingscentrum, Bree

 

Recent, op zaterdag 21 mei '11, werd er een tweede Erfgoedkaffee georganiseerd in de regio Tussen Maas en Kempen. Oorspronkelijk zetten vier cultuurcoördinatoren - of gelijkaardige functies - van vier gemeentes zich samen om samen een dossier in te dienen voor een 'erfgoedconvenant', in een poging om door inspanningen te bundelen wat meer subsidies te verkrijgen en zinnig in te zetten.

 

Mogelijks herinner je je nog dat ze dit hele proces opstartten door een World Café te organiseren, zodat ze vanuit de collectieve wijsheid voldoende materiaal zouden hebben om hun dossier te schrijven en te stofferen. Dat was zeker en vast gelukt! De opkomst was groot, het enthousiasme groot en vele nieuwe relaties gelegd. Er werd niet gewacht op al of niet goedkeuring van de overheid om hier verder mee aan de slag te gaan, vandaar dus dit tweede Erfgoedkaffee. Deze keer werd gekozen voor de methodiek van Open Space, in een poging om nieuwe ideeën te laten ontstaan.

 

Voorafgaand aan de Open Space werden er enkele korte, inspirerende momenten voorzien, om mensen op het goede been te zetten. Niet te lang, niet langdradig, maar meer in de stijl van Pecha Kucha: 20 slides of dia's in 7 minuten of zo.

 

Ik was twee keer erg onder de indruk. Allereerst door Koen - beleidsmedewerker uit Bree - die een erg mooie presentatie maakte van het beleidsdocument zoals het aan de Vlaamse overheid is bezorgd, en vooral ook hoe hij creatief gebruik maakte van mijn grafisch noteren van vorige keer, om de mensen duidelijk te maken dat het document op hun gesprekken en hun inbreng was gestoeld. (dit was dus één van de 20 slides)

 

Een volgende verrassing was een presentatie door een actieve vrijwilliger uit Maaseik die kan terugblikken op jarenlange ervaring van werken met vrijwilligers in deze sector. Wat hij zei was zeer de moeite waard, en ik toon graag zijn presentatie hier. Vooral het beeld van het 'platform', waar de coördinatie en de participatie gebeurt sprak me aan (eerste beeld); het sluit erg aan bij het patroon van kernteam zoals we dat in de Art of Hosting ook gebruiken. Ook beeld 6 is mooi, waar hij met kleuren heeft duidelijk gemaakt dat elke vereniging of groepje mensen dat deelneemt zijn eigenheid bewaart. Heel mooi!

 

De Open Space gaf een minder coherent gevoel aan het einde van de dag, maar de verslagen van de verschillende sessies zijn reeds online (!) en ik denk terug aan een mevrouw die naar me toe kwam toen iedereen zijn/haar sessie opzocht en ze mij vertelde dat ze volgende keer een sessie wou aankondigen rond het thema dat haar passie wegdroeg. Nog anderen zeiden uitdrukkelijk "Tot volgende keer!" toen de dag en de receptie - van de officiële ondertekening van de projectgroep - tot een einde kwamen.

 

Participatie smaakt naar nog! en wordt soms geleerd stap-voor-stap. Ik kijk uit naar wat we gaan bedenken als een volgende stap!


Volgende: Transitie Open Space
Vorige: Erfgoedkaffee
Terug naar Welkom